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INTERPRETATION DOCUMENT REGARDING THE SECOND AMENDED INTERLOCAL AGREEMENT 

FOR PUBLIC SCHOOL FACILITY PLANNING
     

Nos. Second Amended ILA Requirements Issue Motion Passed by the Oversight Committee on the 

Issue

Meeting 

Date

1 The following residential plats and site plans (or functional equivalent)

shall be exempt from the requirements of PSC:  

1. All residential plats and site plans (or functional equivalent) which

generate less than one student in the relevant CSA. Such development

shall be subject to the payment of school impact fees.  

2. Any amendment to or replat of a residential plat or amendment to a

residential site plan (or functional equivalent) which generates less than

one additional student. Such development shall be subject to the

payment of school impact fees. 

3. Any age restricted community with no permanent residents under the

age of eighteen (18). Exemption for an age restricted community shall

only be available subject to a recorded Restrictive Covenant limiting the

age of all permanent residents to eighteen (18) years and older.  

4. As may otherwise be exempted by Florida Statutes.  Section 8.11(a)

Rounding 

Regarding 

Exempt 

Residential 

Development

Subcommittee Chair Dinnen advised that the motion that

passed at the Subcommittee meeting regarding the

calculation method for exempt residential developments

was to move forward and inform the Municipalities that

the Oversight Committee had determined that .5 would be

interpreted as 1 student. Committee Member Rogers

seconded the motion for discussion. Chair Wexler restated

the motion and said that the motion has been moved and

seconded, and called for a vote. The motion passed with a

majority in the affirmative, and was opposed by Committee

Member Resnick and Committee Member Stermer.     

8/13/2008

2 The following residential plats and site plans (or functional equivalent)

shall be exempt from the requirements of PSC:  

1. All residential plats and site plans (or functional equivalent) which

generate less than one student in the relevant CSA. Such development

shall be subject to the payment of school impact fees.  

2. Any amendment to or replat of a residential plat or amendment to a

residential site plan (or functional equivalent) which generates less than

one additional student. Such development shall be subject to the

payment of school impact fees. 

3. Any age restricted community with no permanent residents under the

age of eighteen (18). Exemption for an age restricted community shall

only be available subject to a recorded Restrictive Covenant limiting the

age of all permanent residents to eighteen (18) years and older.  

4. As may otherwise be exempted by Florida Statutes.  Section 8.11(a)

Exempt 

Residential 

Development

Subcommittee Chair Dinnen stated that the motion passed 

by the Subcommittee regarding exempt residential 

developments was that the determination of a project’s 

exempt status would be determined by School District staff 

until the less than 1 issue is resolved, at which time the 

exempt status should be revisited.  Brief discussions 

followed.  Chair Wexler restated the motion.  The motion 

was called to question, and the motion passed with eight 

Members voting in the affirmative, and Committee 

Member Resnick and Committee Member Stermer voting 

against the motion.  

8/13/2008
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3 Any residential site plan (or functional equivalent) which is included

within a residential plat or development agreement for which school

impacts have been satisfied for the dwelling units included in the

proposed site plan (or functional equivalent) to the School District, the

County or Municipality shall state in the transmittal or provide written

information indicating that the units in the application are vested. The

County will provide the necessary information to the School Board and

Municipalities to identify the vested plats and further specifics to be

contained in the adopted land development regulations. Section 

8.11(b)(3)

Vested 

Residential 

Development

Subcommittee Chair Dinnen said that the motion passed by

the Subcommittee regarding the vested residential

development issue was that data regarding vested

residential developments, for site plans only, should

continue to be provided to the School District as

informational, but that the review and determination be

made by the County and local governments. Mr. Akagbosu

suggested that for clarification purposes only, the motion

only pertains to Subsection 8.11(b)(3) of the Amended ILA.

The motion was amended to reference Subsection 8.11(b)(3)

of the Amended ILA and passed unanimously.    

8/13/2008

4 As a part of its development review process, the County and

Municipalities agree to provide a copy of comprehensive plan

amendment and rezoning applications (including the allocation of

flexibility/reserve units) that could increase residential density to the

Superintendent. At a minimum, the information provided shall include

the name of the applicant, application/project number, project name,

current and proposed use, existing and proposed land use or zoning

designation, existing permitted and proposed and type of units, acreage,

survey or location map and section, township and range and the

anticipated date the local planning agency may consider this item if such

date is determined at the time the information is provided. The County

or Municipalities shall provide the deadline for receiving comments

from the Superintendent; however, the time provided to the

Superintendent for submitting such comments shall be no less than forty-

five (45) days from the date the information is provided to the

Superintendent. If no deadline is provided together with the

information, then the Superintendent shall provide comments no later

than forty-five days after receipt of the information.  Section 7.3

Timeframe 

inconsistent with 

Statutes. 30-Day 

timeframe 

required by 

163.3184(3)(b)(2)

Committee Member Eisinger made a motion, which was

seconded by Committee Member Lew Naylor and

unanimously adopted by the full Oversight Committee.

The motion directed the implemention of a thirty-day

development review timeframe, consistent with Statute.

1/11/2012

5 In conjunction with the preliminary consistency determination described

at in Subsection 5.4 of this Amended Agreement, the School Board and

affected local governments will jointly determine the need for and

timing of on-site and off-site improvements to public facilities necessary

to support each new school or the proposed significant renovation of an

existing school, and will enter into a written agreement, or amend a

current agreement, if applicable, to be consistent with this Amended

Agreement as to the timing, location, and the party or parties

responsible for funding, constructing, operating and maintaining the

required improvements. Section 6.1

Delineate a 

process (Exhibit 

1) to improve and 

monitor 

implementation 

of this provision.

Committee Member Rogers made a motion, which was

seconded by Committee Member Resnick and unanimously

adopted by the Oversight Committee which directed that

the SBBC/Municipality Communication Model (Exhibit 1)

be added to the Interpretation Document.

8/7/2013
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6
The School Board shall do the following:

1. Annually prepare and update its adopted Five-Year DEFP, which for 

the purposes of public school concurrency shall be considered the 

financially feasible Five-Year Capital Facilities Plan.  The Five-Year 

Capital Facilities Plan shall reflect the capacity needed to meet the 

adopted level of service standard for each District elementary, middle 

and high school, during the five year period, but no later than the fifth 

year of the Five-Year Capital Facilities Plan.  

2. Establish a process to ensure the maximum utilization of permanent 

capacity at each District elementary, middle and high school and to 

ensure that the schools are operating at or below the adopted level of 

service standard (LOS). Section 8.2 (1) and (2)

Define Hardship 

School

Committee Member   Eisinger  made a motion  to establish 

a definiton for a hardship school as a concurrency service 

area (CSA) that does not have sufficient available capacity 

in the adopted five-year work plan to meet the Level of 

Service Standard (LOS), and there is insufficient excess  

permanent capacity available in an immediately adjacent 

CSA in the same Planning Area to relieve the LOS 

deficiency.   Committee Member Good seconded the 

motion. The motion passed with eleven  Members voting in 

the affirmative, and Committee Member Wexler and 

Committee Member Soltanipour voting against the motion.  

6/6/2014

7 In order to ensure that the capacity of schools is sufficient to support 

student growth, the School Board, County and Municipalities hereby 

declare and establish the LOS as 100% of gross capacity (with relocatable 

classrooms) for each CSA until the end of the 2018/19 school year; and 

commencing at the 2019/20 school year, the LOS for each CSA shall be 

110% of the permanent FISH capacity for each concurrency service area.  

By January 2014 the Oversight Committee, in coordination with the 

School Board, the County and the Municipalities will assess the viability 

of the 100% gross capacity LOS, and the practicability of reverting back 

to 110% permanent FISH capacity LOS at the beginning of the 2019/20 

school year.  The LOS shall be achieved and maintained within the 

period covered by the five-year schedule of capital improvements.  To 

maintain the adopted LOS when it reverts to back to 110% permanent 

FISH capacity for each CSA, the School Board may if necessary, utilize 

relocatable classrooms (portables) on a temporary basis as an operational 

solution during the replacement or expansion of District school facilities, 

or at Exceptional Student Education cluster sites, or in the case of a 

disaster or emergency. Section 8.10

Level of Service 

Standard in 

Broward County 

Commencing the 

2019/20 

SchoolYear

Committee Member Eisinger made a motion  that the LOS 

Standard for each elementary, middle, and high school 

shall be 110% of permanent Florida Inventory of School 

Houses (FISH) capacity.� If the school is a Hardship School, 

then the LOS capacity can be increased up to 100% of gross 

capacity (including relocatables) for that school until such 

time as sufficient  permanent capacity is made available at 

that school (See Exhibit 2).  Committee Member Good 

seconded the motion.   The motion passed with eleven  

Members voting in the affirmative, and Committee 

Member Wexler and Committee Member Soltanipour 

voting against the motion.  

6/6/2014
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Annual Process to Establish Hardship 

Schools and their Level of Service Standard 

Beginning In School Year

2019/20 

Exhibit 2
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Real Estate Department 

1/28/2014




